måndag 10 oktober 2011

Aftonbladet hittar på lite

Aftonbladet publicerade 2011-10-10 en artikel om våld mot kvinnor, med titeln "Skilsmässan tog fyra år". Det är naturligtvis är ett angeläget ämne, och förhoppningsvis bygger rapporteringen på seriös journalistik och noggrann research. Dock börjar man ana oråd efter bara några meningar. Såhär skriver Aftonbladet om situationen i Ryssland:
Om kvinnomisshandel och kvinnomord talas nästan inte alls i Ryssland. Att en kvinna dödats i sin säng av en äkta man blir aldrig ens en notis i tidningen.
Artikeln avslutas med en faktaruta, där sista punkten utvecklar resonemanget ytterligare:
I media publiceras inga uppgifter om dödligt våld i nära relationer, då det anses banalt och "privat". Domar är sekretessbelagda.
Kan detta verkligen vara sant? Låter det inte lite märkligt att dödligt våld mot kvinnor i nära relationer aldrig skulle publiceras och att domar skulle vara sekretessbelagda?

Efter några sekunders sökning på nätet hittar jag direkt ett motexempel. En man i Perm (i Uralregionen) har huggit ihjäl sin hustru med kniv, dvs ett fall av dödligt våld mot en kvinna i en nära relation. Enligt Aftonbladet-artikeln skulle fallet inte ens ge en notis i tidningen och domen skulle vara "sekretessbelagd". Verkligheten tycks vara en helt annan.

Här har vi ett TV-inslag om fallet, med bilder från rättegången:



I samma sökning hittar jag en artikel i en rikstäckande tidning (Rossiskaja Gazeta) som skriver om fallet. Domen kan näppeligen vara "sekretessbelagd", eftersom vi får veta alla detaljer: En noggrann beskrivning av hur mordet gick till (att han högg ner frun med kniv, släpade ut kroppen på balkongen, och försökte göra sig av med kroppen), vilken lagparagraf han har dömts enligt (105 UK RF, mord), längden på straffet (6 år med "sträng regim", dvs straffarbete), och dessutom får vi veta mannens ålder, för- och efternamn, samt på vilken arbetsplats han arbetat. Raka motsatsen mot en "sekretessbelagd dom", alltså.

Vid fortsatt sökning på frasen "убил жену" (dvs "dödade sin fru") hittar jag andra fall av hustrumord som rapporteras i olika TV-kanaler och tidningar. Aftonbladets påstående att det "aldrig ens blir en notis i tidningen" är uppenbarligen rena fantasier, eller åtminstone en väldigt grov överdrift.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar