lördag 1 oktober 2011

Myter om rysk emigration

I en ledarartikel i SvD 2011-09-28, med titeln "En ansiktslyftning är inte nog", så dyker den upp igen. Myten om emigrationen från Ryssland. Här formulerad på följande vis:
I Ryssland lämnar människor sin hem för att hitta en anständig framtid utomlands.
Visst låter det dramatiskt? Horder av ryssar som i desperation flyr landet. Egentligen kan man väl inte anklaga skribenten för att ljuga, för visst finns det naturligtvis några ryssar som emigrerar, och för någon andel av dessa så kanske det handlar om att "hitta en anständig framtid utomlands". Men hur som helst, låt oss titta på lite statistik.

Antal ryssar som utvandrat per år, från 1997 till 2010:



Diagrammet har jag gjort utifrån siffror från Rosstat, som är Rysslands motsvarighet till Statistiska Centralbyrån. För den som vill kolla själv, så finns siffrorna på den här engelskspråkiga sidan.

Emigrationen från Ryssland är alltså rekordlåg. Att så lite som 33.578 ryssar utvandrade år 2010 får räknas som extremt, för under samma år utvandrade nästan 50.000 svenskar. Rysslands befolkning är drygt 15 gånger större en Sveriges, så vi kan dra slutsatsen att emigrationen från Sverige är runt 20 gånger större per capita än från Ryssland!

Jag berörde ämnet rysk emigration även i ett tidigare inlägg. En rysk-amerikansk bloggare har publicerat en utförlig beskrivning av hur myten om den påstådda stora emigrationen från dagens Ryssland skapades och spreds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar